|

Tipuri constitutionale in Ayurveda

Tipuri constitutionale in Ayurveda

Ayurveda, sau medicina traditionala indiana, este o forma populara de medicina alternativa, un sistem de vindecare holistica. Ea ne invata sa vedem lumea prin prisma a 3 energii (sau dosha), numite Vata, Kapha si Pitta. 

Numele „Ayurveda” este derivat din două cuvinte in sanscrita, „ayuh” care inseamna “viata” sau “longevitate” si “veda” care inseamna “stiinta” sau “cunoastere sacra”. Prin urmare Ayurveda se traduce ca “stiinta longevitatii” sau “cunoasterea sacra a vietii”.

La radacina sa, Ayurveda este o traditie holistica si un mod de a trai care ne poate ajuta astfel:

  • sa ne sincronizam cu adevarata noastra natura interioara
  • sa ne onoram si sa ne dezvoltam punctele forte
  • sa ne concentram in ariile unde exista cele mai multe provocari
  • sa redirectionam orice tendinta care ne-ar putea fi daunatoare
  • sa ne mentinem echilibrul fata de adversitati, print-o cunoastere mai profunda a ceea ce suntem la un moment dat

Cu alte cuvinte, Ayurveda nu inseamna sa iei o formula de plante si sa astepti efectele lor, ci sa fii participant activ in propria ta calatorie spre vindecare. Acest lucru implica invatarea despre relatia ta cu cele 3 energii (dosha) si combinatiile unice pe care acestea le creeaza, pe care le vom explora mai jos.

Cuvantul sanscrit pentru sanatate, svastha, este o stare in care mintea, sufletul si simturile interactioneaza armonios pentru a experimenta un sentiment de Sine, de bunastare si chiar beatitudine. Poate parea un obiectiv foarte indepartat, dar cu ajutorul instrumentelor oferite de Ayurveda, se poate atinge destul de usor.

Ayurveda recunoaste 3 energii, sau umori corporale, numite dosha:  vata, pitta si kapha. Dosha-urile, sau o combinatie a acestora, pot fi identificate in diferite anotimpuri, clime, peisaje, activitati, plante si animale. Fiecare dintre ele intruchipeaza o combinatie de elemente si calitati, pentru a crea o entitate functionala – o forta ENERGETICA a naturii. Toate cele trei dosha-uri sunt prezente in toata lumea, dar raportul dintre ele variaza foarte mult de la o persoana la alta.

Fiecare dintre noi are o combinatie a acestor trei dosha-uri in corp. Exista o combinatie de dosha-uri cu care ne nastem, numita constitutie, dar care pe parcursul vietii se poate schimba. Imagineaza-ti ca suntem un trepid (un scaunel cu 3 picioare), iar fiecare dintre dosha-uri este un picior al trepiedului. De obicei, unul sau 2 dintre aceste picioare sunt mai lungi…iar trepiedul nu sta in echilibru. Aceasta stare de “ne-echilibru” este starea noastra normala. Ayurveda ne invata, ne da instrumentele cu care sa lucram astfel incat sa mentinem acesta stare cat mai mult timp.

A se intelege ca starea de “ne-echilibru” este constitutia noastra normala si deteriorarea ei duce la aparitia de boli. Noi nu incercam sa echilibram cele 3 picioare, sa le facem egale, ci sa mentinem inegalitatea cu care ne-am nascut si sa facem in asa fel incat sa nu se deterioreze mai mult in timp. E ca si cum fiecare picior al trepiedului are un minim si un maxim, care sunt considerate normale. In momentul in care se atinge si se depaseste un minim sau un maxim, apar manifestari la nivel fizic.

In centrul abordarii ayurvedice a starii de bine sta ideea ca placerea creste placerea si contrariile se echilibreaza. Asta inseamna ca putem incerca sa atenuam efectele anumitor vulnerabilitati innascute, ca putem corecta un dezechilibru activ, ca putem aplica energia contrariilor pentru a indrepta corpul fizic in directia corecta. Aceste principii se aplica si la nivelul alimentatiei, dar si la nivel emotional, mental, comportamental.

Acum hai sa facem cunostinta cu cele 3 dosha-uri pentru a intelege aceasta perspectiva mai bine.

   Khapa Dosha: este energia Pamantului si a Apei, este structura, impamantenire, stabilitate. Este energia responsabila de crestere, lubrefiere, regenerare, echilibrarea fluidelor in corp, echilibrarea grasimilor, putere, stamina, memorie, capacitatea de a simti compasiune si multumire. Este caracterizata de urmatoarele: onctuos, rece, greu, dens, umed, lent, neted, moale si stabil/static. De asemenea, este dens, tulbure și vascos. Asadar, a avea o constitutie predominant Kapha inseamna ca aceste calitati se exprima cu generozitate in intregul tau mental, emotional si fizic.

   Pitta Dosha: este energia Focului si a Apei, este digestie (macerare, triturare) si transformare. Este energia responsabila de apetit, digestie, absorbtie, asimilare, inteligenta, charisma, curaj, ambitie. Este caracterizata de urmatoarele: uleios, ascutit, fierbinte, usor, cu miros de carne, cu tendinta la raspandire, lichid. Asadar, a avea o constitutie predominant pitta înseamnă că aceste calitati se exprima cu generozitate in intregul tau mental, emotional si fizic.

   Vata Dosha: este energia Aerului si a Eterului, este respiratia, bataile inimii (pulsatii), miscarea muschilor, impulsurile nervoase, perceptia senzoriala, comunicarea, flexibilitatea, voiosia, expansiunea si constiinta. Este caracterizata de urmatoarele: uscat, usor, rece, dur, subtil și mobil. Asadar, a avea o constitutie predominant vata inseamna ca aceste calitati se exprima cu generozitate in intregul tau mental, emotional si fizic.

Acum intelegi de ce spun ca avem o energie sau doua dominante? Pentru ca toate aceste 3 energii se manifesta in corpul nostru, dar intr-o masura mai mica sau mai mare. In functie de ceea ce se manifesta mai intens, ne definim si noi constitutia.

In urmatoarele articole vom afla cum anume cunoasterea constitutiei personale ne ajuta sa intelegem si sa imbratisam natura noastra unica, sa ramanem sanatosi, sa prevenim boli, sa avem un stil de viata adaptat nevoilor energiei dominante si chiar sa pierdem din greutate fara eforturi mari.

Iti las aici un exemplu pentru a intelege mai bine despre ce vorbesc: daca tu esti o constitutie Kapha (greu, dens, umed, rece si static) si mananci un castron mare de inghetata (grea, densa, umeda și rece), in timpul noptii (rece), iarna la munte (rece, umed), poti fi sigura ca energia Kapha va creste in interiorul tau. In dimineata urmatoare e foarte posibil sa te trezesti cu un exces de mucus, sa te ingrasi un kilogram sau doua (cresterea greutatii si a densitatii), fara chef de a te ridica si a te misca (static).

Iti las si un chestionar pe care il poti face pentru a stabili energia ta dominanta la nivel mental, comportamental, emotional, fizic si fitness. Este in engleza, dar sper sa-l traduc si in romana cat de curand.


Laura-Simona Ilie, nutritionist, practicant Ayurveda, health coach


Postări similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.