Interviu ZentasticArts cu Adriana Vezeteu

Cine este creatorul ZentasticArts intervievat astăzi?

Adriana Vezeteu

Care este domeniul tău de activitate? (Ne referim la cel cu/pentru care te-ai alăturat Zentastic Arts)
Domeniul de activitate ce mă reprezintă este cel artistic, ce îmbină ramuri ușor diferite, însă cu puncte comune.

Coincide acest domeniu cu pregătirea formală pe care ai avut-o? Dacă nu, când ai simțit că ceea ce faci acum este pasiunea care face click cu sufletul tău?
Coincide pe deplin în acest moment al evoluției mele, însă până la acest punct povestea a ocolit puțin firul narativ. Până în clasele de liceu, profilul studiat a fost de arte plastice, la liceu, deși am rămas în cadrul aceleiași instituții de învățământ, inspirația și cugetarea mea la momentul respectiv mi-au îndrumat pașii către profilul de filologie al colegiului urmat. Facultatea mai apoi a fost și ea o specializare exotică la momentul acela (Studii culturale americane, cu studiu în limba engleză), eu crezând cu desăvârșire că aceasta mă va propulsa într-un mediu cu deschidere către experiențe noi și diferite. Ceea ce s-a și întâmplat, însă la scurtă vreme gena artistică s-a activat și, în decursul anilor, oricât de mult am încercat să suprim partea aceasta din mine, ea a rămas nestăvilită până în acest moment.
Pentru că vezi tu, eu sunt fiică de artist plastic și cadru didactic artistic, iar în familia mea 80% din rude au câte o abilitate din acest segment, deci cu bucurie recunosc că nu m-a ocolit nici pe mine nici pe sora mea această genă deosebită. Îmi place să spun că m-am născut cu arta în sânge, iar acum, după mulți ani în care am simțit să spun asta cu mândrie și cu o presiune din obligația de a duce tradiția mai departe, astăzi sunt capabilă să o spun cu modestie și bucurie pentru că după mulți ani și multă muncă de dezvoltare personală, chiar consider arta ca fiind parte din mine și din viața mea, fără urmă de presiune.

Ce simți în momentul în care îți desfășori activitatea? Se întâmplă vreodată ca procesul creativ, de la idee până la finalizarea proiectului, să pară ca o meditație cap-coadă în care totul se aliniază așa cum ai anticipat? Descrie puțin procesul.
Procesul creativ este în mod direct influențat de tipul de creație pe care o realizez, de tehnica de lucru, însă cel mai important aspect vivează starea mea de spirit și cât de bine reușesc să mă conectez la energia persoanei pentru care creez produsul respectiv. Există instanțe în care lucrul pentru unele proiecte merge mai lent, pentru altele mai rapid și ușor, cu o evoluție naturală, totul depinzând de multe aspecte fine de ordin energetic.
În orice instanță totuși, în momentul în care lucrez cu ușurință, fără presiune, fără grabă sau cu stresul că mă aflu contra timp, se creează o stare de calm și naturalețe a procesului (îi putem spune și stare de flow), în care timpul pentru mine efectiv stă în loc. De fapt, cred că mai degraba pentru cei din jurul meu stă în loc, eu în spațiul meu sacru de lucru desfășurându-mi activitatea fără a avea noțiunea timpului, însă intuitiv conectată la ce am de făcut și la mesajele ce le primesc de la așa-zis muzele mele artistice. Iar rezultatele de cele mai multe ori mă surprind și pe mine, dar le primesc cu bucurie, pentru că toate se întâmplă cu un motiv.

Cui se adresează produsele/serviciile tale?
Multă vreme am încercat să cataloghez ceea ce fac, să introduc produsele în categorii, pe grupe de vârstă, audiențe, interese etc., dar am realizat că nu este cel mai benefic lucru cu privire la ce îmi doresc pentru afacerea mea.
Așa că, în acest moment, pentru că este oricum și o perioadă de explorări de identitate și regăsiri, pot spune că produsele mele se adresează persoanelor iubitoare de frumos, de natură, de elemente botanice, de tonuri și nuanțe de mov, buline colorate desigur, pentru că ele nu pot lipsi niciodată din portofoliul meu, dar mai presus de toate, produsele mele se adresează oamenilor de toate vârstele, deschiși la a primi o fărâmă autentică a muncii mele, create cu pasiune și presărată cu mult drag.

Numește un aspect al activității tale care îți place cel mai mult (ex.: partea de design, partea de planificare, să vorbești cu clienții, partea de feedback, etc)
Nu știu dacă aș putea izola numai un singur aspect al activității mele, însă dintre toate cel mai mult apreciez procesul de creație, de explorare activă și nestingherită, iar al doilea aspect al activității pe care îl ador este acela legat de experiența finală de care se bucură persoanele ce primesc sau dăruiesc un produs realizat de mine. Mă încarc foarte mult cu bucurie și recunoștință atunci când rezultatul final al muncii mele bucură pe cineva, experiența de a vedea pe cineva cum deschide pachețelul făcut de mine fiind comparabilă cu cea a deschiderii cadourilor în dimineața de Crăciun.

Ce beneficiu/beneficii îți dorești să aibă clienții tăi în urma colaborării cu tine?
Cel mai mult îmi doresc ca aceștia să fie mulțumiți, fericiți pentru alegerea făcută, să-și bucure copilul interior cu o bucățică de frumos și astfel să radieze fericirea împărtășind-o cu cei dragi și cei apropiați. Să poarte cu bucurie produsele ce sunt create astfel, să-și agațe ilustrațiile undeva la vedere unde se pot bucura zilnic de ele, să cinstească paginile lecturile lor cu un semn de carte special creat pentru lectură.

Pentru că Zentastic Arts este o platformă care promovează creatorii cu o pronunțată latură spirituală, spune-ne câteva cuvinte despre modul în care îți manifești tu spiritualitatea pe parcursul unei zile și/sau în procesul creativ. Cum simți și îți manifești tu latura spirituală? Ai anumite obiceiuri în rutina de zi cu zi prin care îți manifești spiritualitatea?
Procesul unei zile obișnuite sau de creație nu este niciodată la fel, ține cont foarte mult de ce am de făcut în general în ziua respectivă. De cele mai multe ori poate fi o zi încărcată, alteori foarte lejeră care îmbie la lentoare, vremea este și ea un factor important în astfel de atmosferă. Nu am o rutină fixă a spiritualității, pentru că prefer ca lucrurile să se desfășoare din necesitate și nu din postura lui „trebuie”, consider că lucrurile forțate nu duc neapărat la rezultate optime. Însă dintre toate obiceiurile orientate către spiritualitate, singurul care este mereu aproape de mine este acela de a fi recunoscătoare pentru lucrurile mărunte, pentru cele mai banale, cele pe care le luăm de bune, că sunt mereu acolo (păsări care ciripesc ziua, privighetori care cântă noaptea, magia lunii pline sau în creștere, razele de soare care mângâie frunzele crude din copacii treziți la viață, mirosul de praf umed după o ploaie zdravănă, adierea proaspătă a vântului de mai, nici prea rece nici prea torid ca cel de august).
Cred că este unul din cele mai mici și mai semnificative obiceiuri pe care le putem avea ca oameni aici pe acest pământ și nimic nu poate demonstra și nu ne poate ajuta să ne exersăm mai bine ancorarea în momentul prezent decât conștientizarea lui „acum, aici” și recunoștința pentru aceasta. Procesul meu creativ beneficiază de un tratament aproximativ similar, prin aprecierea spațiului de lucru efectiv, prin bucuria manifestată de prezența mea în ceea ce voi crea, îmi dau timp să primesc inspirația și resursele de care am nevoie și atunci când mă las purtată de proces se întâmplă magia, acel interval de timp despre care spuneam că se traduce din exterior ca și cum ar sta timpul în loc. De fapt, tot procesul meu creativ cred că se poate traduce ca un fel de incursiune în spațiul meu sacru și aducerea lui puțin câte puțin în exterior, prin transpunerea treptată în creațiile mele.
Muzica și aromaterapia îmi sunt parteneri zilnici în aproape tot ce fac, fie că într-o zi folosesc bețigașe parfumate, iar în altă zi uleiuri esențiale, îmi place să integrez modalități alternative pentru susținerea și crearea unui spațiu primitor și de încredere, propice activității artistice pe care o desfășor.

Reușești să îmbini armonios activitatea/afacerea ta cu viața personală și de familie? A devenit ea în sine un stil de viață, sau le delimitezi?
Aici este o zonă unde mai am de lucrat, însă nu prezintă o problemă din acest punct de vedere, pentru că de multe ori prefer să delimitez cele două, astfel încât să nu aibă nici una de suferit din neglijență. De multe ori mental este un confort mult mai mare să știu că următoarele ore pe care le am de când m-am așezat la masa de lucru sunt dedicate numai lucrului meu continuu, fără întreruperi, așa cum orele dedicate celor dragi și casei în general sunt neîntrerupte de activitățile mele, ci sunt dedicate conectării și a petrecerii unui timp plăcut împreună. Este o muncă ce va continua o perioadă, însă pentru care cu siguranță voi găsi un punct de echilibru în viitorul apropiat.

În ultimii doi ani am trecut cu toții prin încercări majore, mai ales de natură psihologică. Cum ai perceput tu acești ultimi doi ani? Ce impact au avut asupra ta și asupra afacerii tale?
Ultimii doi ani au fost cu siguranță foarte denși din punct de vedere energetic și nu numai, însă dacă ar fi să rezum, practic, din tot tumultul petrecut, ei au reprezentat o perioadă de incubație și creștere personală incredibil de importanți pentru mine ca persoană.
Desigur că totul depinde de perspectivă, că da, dacă cineva mi-ar fi spus că urmează și lucruri mai bune dacă reușesc să mă ridic și să merg mai departe, aș fi zis că are glume în program, că esența lucrurilor se află mereu văzută la nivel macro și că ceea ce e mereu vizibil și la îndemână nu înseamnă că este și adevărat, iar realitatea este cea pe care ne-o construim noi, noi avem putere de creație asupra ei în funcție de ce alegem să credem, să consumăm pe toate planurile (fizic, prin alimentație, prin obiceiuri și mental prin ceea ce „consumăm” la nivel de informații etc). Asupra afacerii s-a simțit un impact, însă acesta nu a fost direct proporțional cu evenimentele contextului internațional, ci mai degrabă datorat schimbărilor rapide și succesive din planul meu personal, au fost niște ani greoi emoționali, însă tot ei au fost punctul culminant care a declanșat un declic către a căuta ajutor și sprijin pentru evoluția personală.

Privind înapoi, cu siguranță multe s-au schimbat în activitatea ta, mai ales în ultimii ani. Privind spre viitor, care sunt planurile tale pentru perioada următoare?
Da, categoric, cred că schimbarea este de fapt cuvântul cheie al ultimilor 2-3 ani. Dar a fost o schimbare care deși a venit nepoftită, a fost iminentă și automat, după ce a trecut o parte din șoc, a adus cu ea perspectivă, înțelegere, procesare și transformare conștientă.
Planurile pentru viitorul apropiat țin de chestiuni de ordin personal, îmi doresc să am mai multă grijă de mine și copilul meu interior, să îmi acord atenție la nevoile mele și să fiu prezentă pentru mine, și asta o spun fără urmă de egoism, pentru că la urma urmelor este important pentru mine să fiu bine ca să pot fi acolo 100% pentru cei dragi, au fost atâția ani de zile în care grija și considerația pentru propria persoană mi-au fost concepte străine. Așa că îmi iau puterea înapoi ca să pot avea de unde genera resurse noi.
Cât despre planurile pentru afacerea mea, ele există și sunt puse pe hârtie de la începutul anului, dar au stat cuminți la rând ca să poată exista terenul pe care ele să ia formă. Pentru că în grupul Zentastic lucrăm cu nișe deosebite și valoroase pentru membri, intenționez să îmi aduc experiența și entuziasmul în prim plan mai mult, să pot contribui activ în comunitate și să creez produse noi pentru iubitorii de magie artistică în toate formele ei (cu precădere acuarelă dar și alte tehnici de lucru similare).

Numește 3 lucruri mici care te bucură în fiecare zi.
Conexiunea autentică cu cei dragi.
Aerul curat și cireșul din fața blocului.
Încrederea că sunt pe drumul cel bun ce vine odată cu toate micile conștientizări sau semne primite de-a lungul zilei.

Ai vreun motto care te ghidează în viață?
Cred că am avut la un moment dat, însă nu a fost nici unul autentic încât să rămână valabil.
Zilele acestea mă identific foarte mult cu versurile melodiei lui Billy Joel „Vienna”, care, în interpretarea mea personală reprezintă un îndemn la a lua lucrurile încet, treptat, toate la timpul lor, de a nu mă grăbi să cresc prea repede și o confirmare per total a faptului că sunt pe drumul cel bun.

Dacă ai putea transmite un mesaj sinelui tău (ție) de acum 10 ani, ce i-ai spune?
Că oricât de greu ți se pare drumul pe care l-ai ales, vei înțelege curând că toate se întâmplă cu un motiv, iar tu ești cât se poate de capabilă să ajungi acolo unde îți dorești și unde este necesar să fii.
Păstrează-te curioasă, fii atentă la oportunități și cere confirmare oricând ai nevoie de ajutor. Ghizii tăi vor lua multe forme și este important să îi recunoști, iar la finalul zilei dacă ai cel puțin un motiv pentru care să fii recunoscătoare, mergi înainte cu încredere și ascultă-ți intuiția mereu.

Antreprenoriatul creativ/spiritual/ apropiat de sufletul oamenilor diferă destul de mult de antreprenoriatul clasic. Care consideri că sunt trăsăturile/caracteristicile principale pe care trebuie să le aibă un antreprenor din ramura ta de activitate?
Cred că cel mai important este ca persoana să fie una autentică și mereu să vorbească dintr-un loc al experienței, al autenticității și a integrității.
Un antreprenor care pozează doar într-unul creativ sau spiritual însă care nu dă dovadă de stimă de sine, sinceritate și integritate nu va putea ajunge la oamenii ce fac parte din această ramură. Este esențial ca antreprenorul să se identifice cu ramura pe care o reprezintă, întrucât oamenii din aceeași categorie vor realiza imediat cine este autentic și cine nu. Vorbim de oameni conectați la o sursă de energie creatoare personală și colectivă care este autentică, generatoare de putere și resurse iar cei care pozează doar ca fiind astfel nu vor avea prea multe șanse de a fi luați în serios.
Moneda tranzacțională a antreprenorului creativ/spiritual nu este reprezentată de banul fizic, ci de energia pe care o transmite și cum proiectează de fapt realitatea sa de business în funcție de cum se raportează acesta la energia de grup și scopul său real în afacerea sa.

Trendul, că o fi pe bună dreptate sau nu, este ca mai toată lumea să se plângă de orice legat de trăitul și lucratul în România. Hai să schimbăm puțin perspectiva, pentru că în Zentastic Arts atragem oameni care fac lumea mai frumoasă, fiecare acolo unde se află, în loc să aștepte ca lumea să devină de la sine mai bună pentru ei. Ce anume îți place ție legat de viața și dezvoltarea unei afaceri în România?
Că se poate. Că există oameni curajoși care au creat înaintea mea afaceri la noi „ca în afară” cum ne place nouă să tot spunem cu un ochi în curtea vecinului, că sunt afaceri sincere, simple, frumoase și care pun în valoare oamenii ce le-au construit și mai ales, țara în care au fost concepute.
Sunt foarte încrezătoare că ne-am născut la locul potrivit și cu un scop predestinat, ne rămâne nouă decizia finală dacă decidem că putem rămâne aici sau merge mai departe în această lume mare pentru a ne atinge scopul în viață. Etichetele sunt foarte frecvente și pentru noi ca popor și așa în general. Suntem oameni cărora ne mai place să ne plângem, să cârcotim, să…să….
Dar acestea nu sunt obiceiurile noastre, sunt preluate din alte medii sau cine știe de pe unde…..pentru că pentru mine argumentul suprem este acesta: o mână de oameni dacă au curajul să rămână aici să vadă bunătatea și frumosul în tot ceea ce au, în tot ceea ce creează și îl mai dau și mai departe, eu de ce nu aș putea încerca să fac la fel? Ce sau cine mă oprește să încerc și să fac tot posibilul să fie bine? Nimeni, doar propria persoană.
Așa că, până la urma urmelor, totul ține de curaj și de cum dorim să ne construim realitatea, de cum dorim să ne vedem și să ne cinstim strămoșii, bunicii etc. Nu este nimic greșit cu cei ce optează să plece, însă nu este nimic greșit nici pentru cei ce decid să rămână. Sigur că nu toate sunt perfecte, însă nicăieri nu sunt.
Dar ce pot să spun cu mâna pe inimă este că nicăieri nu există frumusețe cum există la noi, mâncare proaspătă și gustoasă, aer și soare care să te mângăie cum o fac la noi, motiv pentru care sunt atâția oameni care ajung la noi în țară și se îndrăgostesc pe loc.
Problema rămâne la latitudinea fiecăruia în funcție de ce filtre dorește să folosească pentru a evalua realitatea în care trăiește.

Ce mesaj ai pentru comunitatea de oameni Boho-Witchy din România, care acum începe să se formeze?
Că sunt bineveniți toți cei care rezonează cu părțile din ei, cu precădere acelea ce mai mereu au fost catalogate de normele societății ca fiind ciudate, rebele, nonconformiste, inadaptate, încăpățânate, neastâmpărate sau demne de a fi uitate. Un strop de bun simț și orice caracteristică din cele mai sus menționate fac casă bună printre noi, unde gândim la fel, ne încurajăm să dăm glas gândurilor noastre și să ne facem văzuți/văzute fără teama de judecată sau de corectură. Suntem deschizători de drumuri și punem bazele noilor tradiții ce construiesc o comunitate deosebită și deloc dubioasă cum ar putea crede unii, iar dacă nu ne crezi, vino să ne faci o vizită. Te întâmpinăm cu lumină, arome purificatoare și ceva mai mult praf magic (și nu, nu vine cu nici o obligație ascunsă).

Link-uri

 

 

 

 

Postări similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.