|||

Despre limite și ce înseamnă să fii spiritual și zen

Ce înseamnă să fii spiritual și zen?

Vă pot spune doar ce înseamnă pentru mine, pentru că în rest fiecare își trăiește spiritualitatea cum simte că e mai bine pentru el.

În urmă cu mulți ani mi-am luat puterea înapoi și am făcut asta, bineînțeles, mergând dintr-o extremă în alta.

De la copilul ale cărui opinii nu doar că nu contau dar erau văzute ca obrăznicii prin simplul fapt că ele existau, s-a creat un momentum incredibil de puternic care a dus la tânăra cu opinii despre orice, oricând.

Am trecut în scurt timp de la “taci, că nu știi tu/nu te pricepi tu/ n-ai treabă tu” la “acum pot sa spun absolut orice gândesc, să vedem cine mă mai oprește”.

Observ zilnic tiparul ăsta și în online, și le doresc celor care îl urmează să ajungă la echilibru, pentru că nici o situație nici cealaltă nu este ideală sau sănătoasă. Prima nu este sănătoasă pentru persoana în cauză, cea a cărei voce este pusă pe “mute”, iar a doua nu este sănătoasă pentru cei asupra cărora vocea recăpătată se răsfrânge.

De ce spun că nici a doua nu este ok? Pentru că așa cum, atunci când ești rănit și la rândul tău nu îți poți răni agresorul, ajungi să “sângerezi” pe cei care nu te-au rănit vreodată din dorința de eliberare prin răzbunare aleatorie, la fel se întâmplă când ești invalidat și adus la tăcere prin ignoranță și/sau umilință. Ajungi să te manifești verbal agresiv și să spui absolut orice îți trece prin cap despre oricine, fără să ții cont de absolut nimic. Nu mai contează nici particularitățile situației, nici persoanele implicate, nimic. Contează că tu ai o opinie, fie ea și negândită, ne simțită (nu legat, da?), ne analizată. Ai o opinie care vine din impulsivitate, și o poți manifesta acum suficient de tare încât să îți hrănească egoul. Cu cât opinia ta este mai deranjantă și mai gălăgioasă, cu atât vei răscoli mai multe persoane, iar asta înseamnă că chakra gâtului tău va fi în extaz. Pentru că ai spus și ai fost auzit de multe persoane care nici nu mai contează dacă sunt sau nu sunt de acord cu tine. Mesajul tău a fost în sfârșit auzit și băgat în seamă cumva, oricum.

Sunt unii care numesc astfel de emițători de mesaje “attention seekers”. Adică niște unii care cerșesc atenție prin orice modalitate.
Dacă e să săpați puțin în trecutul lor, veți vedea că asta li se trage dintr-o perioadă în care nu aveau parte de atenție și de ascultare din aia sinceră, de la suflet la suflet.
Se poate ca ei să fie ori extroverți care simt constant nevoia de exprimare și atenție și dacă au fost privați de asta o perioadă apoi au dus-o la extrem, ori sunt introverți (cum este cazul meu, deși nu s-ar zice), când își iau vocea înapoi și la fel ca în exemplul precedent, o duc la extrem.

Dar să revenim la spiritual și zen.

Atunci când nu ai niște limite bine definite, nu doar că tu poți spune orice, dar și alții simt că îți pot spune orice. Această lipsă de limite de bun simț și de grijă fată de propria persoană îți poate crea imaginea de “pushover”. Adică de om peste care poți trece cu bocancii plini de noroi, că e ok.
Eh, cei care consideră că pot face lucrul ăsta altor oameni fără limite concrete trasate, atunci când vor vedea o limită care nu le mai permite să își manifeste lipsa de respect sau nepăsarea față de cealaltă persoană și ce simte ea, o vor percepe ca pe agresiune.

Drept urmare, după ce mi-a trecut perioada de răzvrătire, după ce mi-am luat vocea înapoi, după ce mi-am luat și partea de umilință pentru toate verdictele date în viața mea până într-un anume punct, am considerat că am ajuns la echilibru.

Când am simțit că în sfârșit sunt în echilibru și am balansat cu succes ascultarea cu exprimarea, am descoperit că, defapt, a fi spiritual și zen nu înseamnă doar să fii drăguț și împăciuitor cu toată lumea, iar faptul că ești drăguț mereu cu mai toți cei care îți ies în cale, deschide ușa spre desconsiderație.

De ce? Avem noi, românii, o vorbă: Dacă ești bun, ești luat de prost.

Psihologii și psihoterapeuții sunt sigură că au o explicație științifică pentru fenomenul ăsta, dar eu nu o să disec acum cauza.

Cert e că, în dorința mea de a balansa lucrurile, atunci când mi-am trasat limitele într-o anume situație, am primit un “Oh… Dar tu nu ești atât de zen pe cât vrei să pari. Ești o ipocrită care una zice și alta face, și faptul că mă contrazici și nu accepți atacul meu subtil te face o persoană falsă”.

În loc să îmi însușesc ceea ce persoana respectivă îmi spusese, am stat să mă gândesc, cât am putut eu de obiectiv, dacă așa era.
Pentru cea persoana, clar, așa era.

Dar pentru mine? Care era adevărul meu?

După câteva zile de auto analiză am ajuns la concluzia că a fi zen și spiritual nu înseamnă că sunt doar iubire, doar lumină, doar sclipici și floricele. A fi zen și spiritual înseamnă să îmi formez niște bariere, niște filtre peste care, din iubire față de mine în primul rând, să nu las să treacă lipsa de respect a altora, să nu las să îmi fie călcată în picioare demnitatea și stima de sine.
Atunci când filtrarea acestor experiențe s-a produs, să îmi trag lecția din experiența respectivă și apoi, asemenea ceaiului care s-a terminat de infuzat, să mă debarasez de partea grosieră și umedă care nu mai are niciun aport la experiența mea, ba mai mult, dacă nu o îndepărtez la timp îmi poate deveni dăunătoare și nocivă.

Ca să rămâi zen și echilibrat spiritual nu înseamnă să te lași încălecat, luat peste picior sau umilit.
Partea aia din tine care simte nevoia să riposteze în numele respectului tău față de propria persoană care nu merită mizeria aia, este acolo cu un motiv.
Este acolo să te mențină integru, să te protejeze, să te apere, tocmai pentru a-ți menține spiritul curat și pentru a permite celeilalte părți, cea plină de frumos, să se manifeste pe deplin în continuare.

Partea noastră belicoasă și bătăioasă există deja în noi. Nu ne-o toarnă nimeni cu polonicul când cineva caută să ne enerveze sau ne tratează urât. Ea există în noi pentru binele nostru, și a o suprima în ideea că trebuie să fim mereu zen este un bullshit de dimensiuni colosale.

Cine vede citatul pus în profilul meu este amuzat în primă fază, dar eu vorbesc serios când spun că “I”m mostly love, light, and a little go fuck yourself” 😁

Sper să vă die de folos gândurile astea, și nu uitați că o înjurătură la vremea ei e bine venită.

Postări similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.